De capaciteit van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpeak (Wp).

 

Als een paneel een capaciteit heeft van 230 Wp betekent dit dat deze bij 1000 uren met volle lichtinstraling 230 kWh per jaar oplevert.

 

In Nederland levert een zonnepaneel echter minder op dan in de optimale omstandigheden. Er wordt uitgegaan van een gemiddelde instraling voor Nederland van 850 uren (ipv. 1000) per jaar. Hierdoor levert een paneel van 230 Wp in Nederland zo’n 200 kWh per jaar op. De opbrengst van zonnepanelen is niet zozeer afhankelijk van een zonnig of minder zonnig jaar. De opbrengst is afhankelijk van de hoeveelheid licht: direct zonlicht, maar ook indirect zonlicht zoals bijv. bij bewolkt weer. De hoeveelheid licht is op iedere plek vrijwel constant, dit verschilt jaarlijks maar een paar procent. Daarom is het mogelijk om per locatie vrij exact te voorspellen wat de opbrengst van uw panelen is.

 

Door de oriëntatie en de hoek van uw dak wordt uw opbrengst het sterkst beïnvloed. Het meest optimale hellende dak in Nederland is min of meer op het zuiden gericht en heeft een dakhelling van 35 º. Op een plat dak kunnen de panelen volgens de meest optimale situatie worden geplaatst.

 

Voordat wij een offerte uitbrengen komen wij langs onder andere om de situatie van uw woning en uw dak te bekijken.