Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen (zgn. PV- cellen).

P= Photo, dwz. licht

V= Voltaïc, dwz. stroom

 

Deze zonnecellen bestaan uit 2 lagen halfgeleidermateriaal waarvan de ene laag een positieve lading heeft en de andere een negatieve lading. Als er licht schijnt op deze halfgeleiders dan ontstaat er een electrisch veld op de grenslaag tussen de beide lagen en dit zorgt ervoor dat er electrische stroom gaat lopen.

Hoe meer licht er op de cellen valt, hoe meer stroom er gaat lopen.

Een zonnepaneel is een verzameling van een aantal zonnecellen. Deze zijn onderling aan elkaar verbonden en tussen 2 glasplaten opgenomen. De panelen kunnen onderling worden gekoppeld om een hogere stroomopbrengst te bewerkstelligen. Een zonnepaneel wekt elk jaargetijde stroom op en werkt al op daglicht.

 

Zonnepanelen kunnen zowel op platte daken als op schuine daken geplaatst worden. De meeste opbrengst wordt verkregen bij daken die gelegen zijn op het zuiden, gezien de stand van de zon. Uw zonne-energie installatie bestaat uit zonnepanelen, een omvormer, kabels en een bevestigingsconstructie voor de zonnepanelen op het dak.

 

Een set van 4 zonnepanelen levert al ongeveer 750 á 800 kWh (ca. 25% van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden).

 

De door u zelf opgewekte stroom gaat via de kabels naar de apparaten die u op dat moment gebruikt. Gebruikt u op dat moment minder stroom dan dat er wordt aangemaakt dan wordt de electriciteit teruggeleverd aan uw energiemaatschappij waar u een vergoeding voor ontvangt.