Energieakkoord 2013 Gemiste kans voor zonnepanelen!

[terug]

 

Blog bouw, Pieter Zwart – FGH Bank

Pieter Zwart

Het Energieakkoord 2013:

een gemiste kans voor zonnepanelen!
De Sociaal Economische Raad (SER) heeft op 6 september het Energieakkoord voor duurzame groei gepresenteerd. Een titel die de nodige duurzame ambitie uitstraalt. Na het Energieakkoord te hebben gelezen, komt men tot de conclusie dat de oude (netwerk)structuren door de overheid in stand worden gehouden. Het akkoord bestaat uit tien pijlers. In deze blog belicht ik graag de tweede pijler: opschalen van hernieuwbare energieopwekking.

Windmolens

Er is gekozen voor grootschalige energieopwekking middels windmolenparken. Een groot deel van de daarmee gemoeide miljardeninvesteringen komt niet ten goede aan de Nederlandsche industrie. Windmolenbouwers zijn voornamelijk buitenlandse multinationals.
De onbeantwoorde vraag is: waarom wordt niet gekozen voor zonnepanelen? Die bieden veel voordelen, zoals lokale en daarmee decentrale opwekking, geen dure netwerkinfrastructuur en geen verlies bij transport over lange afstanden. En in tegenstelling tot windmolens zijn zonnepanelen geheel onderhoudsvrij. Daarnaast hebben zonnepanelen als grote plus ook nog een verwachte levensduur van minimaal dertig jaar, met een terugverdientijd van circa acht jaar.

Logische stap

Helaas is het merendeel van de zonnepanelen dat in Nederland op de daken ligt voor een groot deel van Chinese makelij. Nederland is koploper in onderzoek naar en ontwikkeling van zonnepanelen. Een logische stap is dat ons land ze ook gaat produceren. Daar zouden de miljarden in geïnvesteerd moeten worden.
De gemiddelde Nederlander wordt erg onrustig van oplopende energiekosten en niet te vergeten de daaraan gekoppelde energiebelasting. De energie-neutrale woning is nu al mogelijk. Mijn advies is niet wachten tot 2020 met het verplichten van energie-neutrale woningen, zoals in het Lenteakkoord is afgesproken, maar nu al actie te ondernemen. We hebben de techniek er voor in huis. Voor een gemiddelde grondgebonden eengezinswoning betekent dit een additionele investering van circa € 15.000. Zonnepanelen vormen daarbij een essentieel onderdeel.

Maak het verschil

Mijn oproep aan deze overheid: maak het verschil. Zet groots in op zonnepanelen en pas het Bouwbesluit aan. Vanaf heden worden in Nederland alleen nog energie-neutrale woningen gebouwd. Verlaag de BTW op de bouwkosten voor deze energie-neutrale woningen naar 6%. Dus geen complexe subsidieregelingen met dure controle mechanismen. Volgens mij een fantastische impuls voor de gehele bouwsector in Nederland!
Als de overheid echt een stip aan de horizon wil zetten en een duidelijke visie wil uitstralen, dan is nu het momentum. Laat de zonnepanelen stralen.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 11 oktober 2013

Bron: Rabobank
Start de zoekopdracht
SolarNU | Over SolarNU | Nieuws | Energieakkoord 2013 Gemiste kans voor zonnepanelen!
SolarNU | MiracleWeb 3.0
4
SolarNU-220-02